Hoe lang kan ik rijden met een slecht draaglager?

Vertoont uw auto de symptomen van een slecht draaglager? Hoe lang kan ik rijden met een slecht draaglager? Je moet je afvragen. Deze vraag beantwoorden we hieronder.

Als het om een ​​auto gaat, heeft elk onderdeel een specifieke functie die samenwerkt om soepel te lopen. Dragerlagers zijn zo’n onderdeel aan de achterkant van uw auto, populair bij voertuigen met achterwielaandrijving. Maar soms kunnen deze om de een of andere reden in de problemen komen en moet u het probleem oplossen.

Laten we u vandaag vertellen over de lagers van uw auto en waar u op moet letten bij een defecte lager.

Wat is een draaglager?

Een draaglager, ook wel middensteunlager genoemd, is een aandrijflijn lager gevonden op de achterwielaandrijving van een auto. Het werkt als een brug tussen de aandrijfas van het voertuig en de metalen as die zich onder de auto bevindt. Het lager is verantwoordelijk voor de krachtoverbrenging naar het achterdifferentieel, dat verder wordt overgebracht op de wielen.

Zware voertuigen zoals vrachtwagens zijn grote auto’s met een middensteunlager. Deze voertuigen hebben een grotere aandrijfas die moet worden ondersteund door het achterdifferentieel. De as is verdeeld in twee delen en bevindt zich tussen de transmissie en het achterdifferentieel. Het lager zorgt voor flexibiliteit tijdens het rijden.

Het probleem met de draaglagers kan ontstaan ​​als ze versleten raken en er wrijving ontstaat tussen de onderdelen. Omdat het een onderdeel is tussen twee delen van het voertuig, heeft elke vorm van schade duidelijke symptomen in het hele voertuig.

Hoe werkt het?

Het middenlager is een verbinding tussen de transmissie en het achterdifferentieel. De aandrijfas is het onderdeel dat zich in het middelste steunlager bevindt. De volledige set-up is gemaakt om flexibiliteit mogelijk te maken om de spanning op aandrijflijnonderdelen te verminderen.

Het centrale steunlager houdt de uitlijning van een roterende as. Omdat het zich aan beide uiteinden van de aandrijfas bevindt, brengt het het vermogen van de motor over op de wielen. Als uw auto in beweging is, houdt het draaglager de aandrijfas uitgelijnd, zodat deze draait zonder enige vorm van wrijving.

In combinatie met de behuizing, het lager, het stofscherm en de rubberen kussens, helpt de volledige set-up van het draaglager om schokken en trillingen te absorberen wanneer u door elk soort terrein rijdt.

Redenen waarom draaglagers falen

Er zijn een aantal redenen die kunnen worden herleid tot het falen van draaglagers. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Slijtage van de dragerlagers, waardoor wrijving in de onderdelen ontstaat en schade ontstaat. Dit zal in de loop van de tijd gebeuren, voornamelijk omdat de lagers hun vervaldatum naderen.
 • Ongevallen en plotselinge schade aan het voertuig kunnen ook belangrijke redenen zijn voor het uitvallen van lagers. Als er plotselinge druk op de aandrijfas komt of als deze op de een of andere manier buigt, kan het lager van de drager defect raken.
 • Onjuiste installatie van een draaglager kan een andere reden zijn dat het na verloop van tijd faalt. Als het verkeerd is uitgelijnd op het moment van installatie, zullen er problemen zijn vanaf de eerste keer dat u het gaat gebruiken.

Hoe lang kan ik rijden met een slecht draaglager

Symptomen van een slecht draaglager

Er zijn een aantal redenen waarom het dragerlager van een voertuig defect kan raken, en als er niet op zijn vroegst voor wordt gezorgd, kunt u op de lange termijn grote schade oplopen. Het is dus belangrijk om op de symptomen van een slechte drager te letten.

Voertuiggeluiden

Wanneer u plotseling luid zoemend of knarsend geluid in uw auto hoort, moet u weten dat het probleem mogelijk in de lagers van de drager zit. Wanneer het lager begint te slijten, beginnen ze vreemde geluiden te maken die luider worden wanneer het voertuig in beweging is.

Trillingen

Een van de eerste dingen die u zult opmerken als een symptoom van slechte lagers van de drager, is de aanzienlijke toename van trillingen tijdens het besturen van uw voertuig. Naarmate de aandrijfas verkeerd uitgelijnd raakt, beginnen de onderdelen op hun plaats te bewegen, waardoor trillingen ontstaan.

Slecht brandstofverbruik

Een vermindering van het brandstofverbruik van uw auto is een teken van versleten lagers. Dit kan komen door de verhoogde druk op de motor en het verbruik van meer brandstof bij elke rit.

Motor licht

Als het ‘Check Engine’-lampje willekeurig begint te knipperen, kan dit een indicatie zijn van de bewakingssensoren van de draaglagers. Dit is een teken dat de lagers mogelijk versleten zijn en moeten worden gecontroleerd.

Vloeistoflekkage

Als u de transmissievloeistof in uw auto ziet lekken, controleer dan de schade in de dragerlagers. De vloeistoflekkage kan de reden zijn dat de lagers problemen veroorzaken bij het starten van de auto.

Probleem met schakelen

Als u meer moeite moet doen bij het schakelen van de versnellingen van uw auto, kan dit komen doordat de aandrijfas of lagers van de drager niet goed zijn uitgelijnd. Het kan ertoe leiden dat de transmissie uitvalt omdat de aandrijfas niet goed werkt.

Kloppende geluiden

Er zijn een aantal redenen waarom een ​​auto klonterende geluiden kan gaan maken. Als er geluiden uit de achterkant van uw auto komen, kan dit zijn omdat de aandrijfas niet goed is uitgelijnd vanwege de versleten draaglagers.

Bandenslijtage

Controleer bij het controleren van uw banden of de slijtage van uw banden gelijkmatig of ongelijkmatig is. Ongelijkmatige banden kunnen betekenen dat de verkeerde uitlijning van de aandrijfas rechtstreeks van invloed is op de manier waarop uw auto op de weg rijdt.

Moeilijkheden bij het sturen

Wanneer u moeite heeft met het sturen van de auto, kan dit komen doordat de aandrijfas verkeerd is uitgelijnd. Het verslijten van de lagers van het voertuig is een direct gevolg van meer druk op de besturing en u zult moeite hebben met sturen.

Brandende geuren

De verhoogde wrijving tussen de versleten draaglagers kan leiden tot oververhitting van de onderdelen. Dit kan leiden tot brandgeuren vanaf de achterkant van het voertuig. Als u een sterke brandgeur ruikt uit een deel van uw auto, is dit een indicatie dat een van de onderdelen oververhit raakt.

Kun je rijden met een slecht draaglager?

Het draaglager houdt de aandrijfas uitgelijnd en helpt het vermogen over te dragen tussen de motor en de wielen. Als er enige vorm van schade is, kan dit veel geluiden en een zeer oncomfortabele rijervaring veroorzaken. Ook worden de trillingen niet goed opgevangen en kunnen andere onderdelen van uw auto beschadigd raken.

Als u tekenen van een slechte dragerlager heeft gevonden, is het slimmer om het te laten controleren voordat u weer met uw voertuig gaat rijden.

Hoe lang kan ik rijden met een slecht draaglager

Kan het uw auto beschadigen?

Slechte lagers kunnen resulteren in een verkeerde uitlijning van de aandrijfas. Dit verhoogt de geluiden in de motor en kan tijdens het rijden grote trillingen veroorzaken. Bij sommige voertuigen zijn er meldingen geweest van een lager brandstofverbruik. Versleten lagers zorgen voor wrijving tussen de onderdelen van de auto, wat betekent dat hoe meer u blijft rijden, hoe meer schade u aan het voertuig riskeert.

Hoe vaak moet je het vervangen?

Dragerlagers hebben geen bepaald interval waarin ze zijn vervangen. De meeste autofabrikanten hebben lagers die kunnen werken zolang het voertuig goed wordt onderhouden en er geen grote schade wordt aangericht. U hoeft het lager dus alleen te vervangen als u de symptomen van een defect onderdeel ziet.

Wanneer u voor jaarlijks of tijdig onderhoud gaat, zullen de meeste monteurs ervoor zorgen dat de staat van de lagers wordt gecontroleerd en of deze moeten worden vervangen.

Dragerlager vervangen

Voor mensen die een basiskennis hebben van de mechanica van een zwaar bedrijfsvoertuig, zou het geen erg ingewikkeld proces moeten zijn om het dragerlager te vervangen. Met het juiste gereedschap dat beschikbaar is, hoeft u alleen maar een specifieke reeks acties te volgen om het beschadigde lager van uw voertuig te vervangen.

Dit is wat u moet doen om het draaglager te vervangen:

 • Parkeer uw voertuig op een vlakke ondergrond voordat u de accupolen loskoppelt. Gebruik een slagpistool om de minpool van de accu veilig te verwijderen om onbedoeld starten tijdens het vervangingsproces te voorkomen.
 • Plaats de krik onder het differentieel en til de band net boven de grond op. De band hoeft niet helemaal verwijderd te worden.
 • Gebruik een dopsleutelset om de bouten los te draaien die de achteras op zijn plaats houden.
 • Breng vervolgens de krik naar beneden, totdat u ziet dat het differentieel op de ophanging of skidplate wordt geplaatst. Gebruik voor extra stevigheid een koevoet om het differentieel te laten zakken.
 • U hebt toegang tot het boutpatroon van de dragerlagers wanneer het differentieel tot het juiste niveau is verlaagd.
 • Gebruik een dopsleutelset en ratel om de omringende bouten van het lager te verwijderen. Dit geeft u volledige toegang tot de oude of beschadigde lagers.
 • Tik één voor één op de lagers om voorzichtig de oude lagers te verwijderen. Zorg ervoor dat u al het vuil of vet verwijdert dat zich rond de behuizing heeft opgehoopt.
 • Installeer de nieuwe middensteunlagers door ze goed te positioneren en de bouten met de hand te plaatsen. Gebruik een momentsleutel om de bouten precies genoeg vast te draaien.
 • Begin het differentieel weer op zijn plaats te brengen door het met de krik te ondersteunen. U moet alle losgedraaide asbouten vastdraaien.
 • Laat de krik zakken, plaats het voertuig op de grond en sluit de accupool weer aan.

Nadat u alle stappen van het vervangingsproces hebt voltooid, moet u uw voertuig starten en een proefrit maken om te zien of alles naar behoren werkt. Als er geen geluiden of trillingen komen zodra u de auto start, weet u dat de vervanging en installatie correct zijn uitgevoerd.

Als u niet zeker weet wat u doet, wordt u aangeraden uw voertuig naar een professionele monteur te brengen. Als er onderhoud aan uw voertuig komt en u merkt de symptomen van een defect aan de dragerlager, is dit misschien het juiste moment om het probleem aan uw monteur te melden.

Kosten van vervanging

De kosten voor het vervangen van een dragerlager zijn afhankelijk van uw voertuigmodel, de service waarvan u gebruik maakt en vooral hoeveel schade er is aangericht.

Als u uw voertuig naar een monteur brengt voor een volledige controle, kan de diagnose, vervanging en vervanging van de aandrijfas uw rekening op $ 100 of $ 200 brengen. U kunt het draaglager ook zelf vervangen, mits u beschikt over het juiste gereedschap en voldoende ervaring.

Als u uw vervangen lager nodig heeft om het voertuig goed te onderhouden en niet vaak beschadigd raakt, is het een slimme beslissing om te investeren in een goede vervanging van het lager en de aandrijfas.

Hoe lang kan ik rijden met een slecht draaglager

Veel Gestelde Vragen

Kan ik een draaglager repareren?

De reparatie van een dragerlager bestaat voornamelijk uit het vervangen ervan wanneer deze versleten is. Als er kleine beschadigingen zijn, zoals een verbogen flens, kan deze met een hamer worden gerepareerd. Maar in het geval van iets groots, zoals een beschadigde behuizing, moet de hele constructie worden vervangen.

Hoe kan ik voorkomen dat een draaglager kapot gaat?

Er zijn een paar dingen die kunnen worden gedaan om een ​​defect aan het draaglager te voorkomen. Correcte installatie en uitlijning van de lagers met de aandrijfas en tijdig onderhoud van de auto zijn enkele van de gebruikelijke dingen om te doen. U kunt ook voorkomen dat u op extreem ruw terrein rijdt om onbedoelde schade aan de lagers van het voertuig te voorkomen.

Is het erg om met een slecht draaglager te rijden?

Als er sprake is van beschadigde lagers of een versleten aandrijfas, zult u merken dat de auto luide zoemende geluiden gaat maken. De auto kan tijdens het rijden ook gaan trillen, wat andere interne componenten kan beschadigen. Daarom is het geen slim idee om auto te rijden als er tekenen zijn van een slecht draaglager.

Hoe klinkt een slecht draaglager?

Een voertuig begint huilende, knarsende en jankende geluiden te maken wanneer er slijtage is in het dragerlager. Deze geluiden kunnen ook verschillen, afhankelijk van de snelheid en het terrein waarover u met het voertuig rijdt.

Inpakken

Als u nieuw bent in de wereld van zware voertuigen, kunnen de symptomen van een defect draaglager u echt ongerust maken. Het goede nieuws is dat het een vrij gemakkelijke taak is om het probleem te identificeren en op te lossen, zolang je maar weet op welke signalen je moet letten.

We hopen dat dit artikel u het basisidee geeft dat u nodig heeft om erachter te komen hoe u voor de lagers van uw voertuig kunt zorgen.
Bedankt voor het lezen!

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Autobedrijfwesterspoor.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart